.
 
 
scientific
 
شويد Dill
نام علمی Aniethum graveolens
گياه شناسي
شويد گياهي است يكساله يا دوساله كه گاهي ارتفاع آن به يك متر نيز ميرسد . ريشه آن راست و مخروطي شكل و سفيد است . اين گياه در اكثر نقاط دنا منجمله قسمتهاي جنوب اروپا ،‌مصر ،‌آمريكا و چين پرورش داده مي شود .

این گیاه شباهت زیادی به رازیانه دارد به همین دلیل دارای هورمون زنانه می باشد و شهوت زنان و میل جنسی آنان را افزایش می دهد و شهوت مردان را کاهش می دهد.


ميوه شويد بيضوي ،‌مسطح وب طول 4 ميليمتر و عرض 3 ميليمتر است . رنگ آن قهوه اي روشن و در سطح آن برجستگيهايي برنگ زرد و در كناره هاي آن لبه بال مانندي به رنگ زرد روشن ديده مي شود .


خواص داروئي:


تخم شويد اثرات درماني زيادي دارد منجمله بعنوان ضد تشنج ،‌ضد درد، نفخ شكم ، ادرار آور و براي تقويت معده بكار مي رود .


براي كسانيكه اشتهاي زيادي به غذا ندارند و لاغر هستند تخم شوید بهترين دارو است زيرا اشتها را زياد كرده معده را تقويت مي كند و انرژي به بدن مي دهد .

 تخم شويد را مي توان براي ناراحتي معده ، بي خوابي و ضد گاز معده بكار برد .

 خانمهاي شير ده كه شير آنها كم است بايد حتما روي چند بار دم كرده تخم شويد يا در تخم شوید بخورند و در غذاي خود مصرف كنند بطور معجزه آسائي شير آنها زياد خواهد شد .

 
طب گياهي ايران خواص زيادي را براي شوید قائل است مثلا در مورد درد شديد و ورم معده از دم كرده شويد استفاده مي كردند كه اثر تسكين فوري دارد .

 


از شويد براي دل درد در حيوانات نيز استفاده مي شود ودام داران قديم بخوبي به اين موضوع واقف بودند . مثلا براي گوسفند و بز كافي است كه مقدر 30 گرم تخم شويد به آنها داد كه نفخ و دل درد را ساكت كنند .


در مورد بيماراني كه مبتلا به استفراغ شديد هستند و هيچ غذايي حتي آب را نمي توانند در معده خود نگاهدارند بهترين درمان شوید است . اين نوع بيماران بايد دم كرده شوید را آهسته آهسته بنوشند .


در چين حتي شوید را براي كمردردهايي كه بعلت انقباض عضلاني باشد بكار ميبرند .

يك نسخه قديمي چيني براي باد فتق نيز از تخم شويد استفاده مي كنند

همچنین افرادی که دارای بیماری چربی خون میباشند از علف شوید و تخم آن برای درمان بیماری استفاده نمایند که نحوا استفاده تخم شوید به صورت جوشانده میباشد که روزانه باید به مقدار دو استکان مصرف نمایند و عرق شوید یک استکان بعد از نهار و شام. گیاه آن در سبزیجات مصرف میشود و تخم آن خواص زیادی دارد.

ترکیبات شیمیایى: میوه شوید دارای 5/2 تا 4 درصد اسانس می‌باشد که مقدار آن براساس منطقه جغرافیایی و فصل تغییر می‌کند و تا 7/7 درصد هم می‌رسد. قسمت اعظم اسانس میوه شوید، د کارن، لیمونن و آلفافلاندرن است که هر سه حدود 90 درصد اسانس را شامل می‌شوند. ‌

ریشه گیاه شوید نیز دارای اسانس است که 95 درصد اسانس ریشه را آلفا بتاپینن تشکیل می‌دهد.

موارد استعمال: شوید در درمان سوء‌هاضمه، نفخبه‌ویژه نفخ کودکان و اسپاسم استفاده می‌شود. هم‌چنین تسکین‌دهنده، ملین، مقوی معده، ضد استفراغ، محرک ترشح شیر، مدر و کاهش‌دهنده چربی خون است. هم‌چنین به عنوان طعم‌دهنده و معطرکننده در صنایع غذایی و فرآورده‌‌های آرایشی — بهداشتی مورد استفاده قرار می‌‌گیرد. در استعمال خارجى، اثر نرم کننده و التیام‌دهنده دارد، ولی بیشتر در مصارف داخلی مورد استفاده قرار می‌‌گیرد. ‌ ‌

موارد استعمال در طب قدیم: شوید از نظر طبیعت، گرم و خشک است.‌به همین دلیل گرم‌مزاجان باید آن را با آب‌‌لیمو و سکنجبین و آب غوره و ترشی‌ها بخورند و سرد مزاجان باید آن را با قرنفل و دارچین و عسل بخورند.

به طور سنتی از آن برای افزایش ترشح شیر و درمان قولنج نوزادان، سرفه، درد معده، بواسیر، بی‌خوابى، یرقان، اسکوربوت و زخم‌ها و به عنوان بادشکن استفاده می‌کرده‌اند.

شوید؛ ادویه‌ای ضد باکترى

اسانسروغن های فرار میوه شوید دارای اثرات ضد باکتریایی می‌باشد. شوید از این لحاظ مانند سیر عمل می‌کند.

شوید یک منبع بسیار خوب از کلسیم می‌باشد. کلسیم برای جلوگیری از کاهش تراکم استخوانی که بعد از یائسگی و یا در برخی شرایط خاص مانند آرتریت روماتوئید اتفاق می‌افتد، بسیار سودمند است.

علاوه بر کلسیم، شوید منبع خوبی از فیبر و املاحی چون منیزیم، آهن و منگنز می‌باشد.

دیگر فواید:

یکی از موارد استفاده شوید، تزئین غذا مانند سالادها، سوپ‌ها، غذاهای دریایی و ... است.

عصاره اتانولی میوه‌های شوید درست مانند اسانس آن دارای اثرات ضد التهابی، آرام‌بخشی و دیورتیکی می‌‌باشد. اسانس روغنی شوید برای کشتن کرم قلابدار ‌Hook-worm)‌ مفید است.

مضرات مصرف زیاد شوید:

 زیاده‌روی در خوردن شوید، نیروی جنسی را ضعیف و اسپرم را خشک و بینایی چشم را کم می‌ کند. گزارش شده که مصرف زیاد برگ‌های شوید، باعث بروز لکه‌های سیاه بر روی پوست می‌‌شود که به علت ترکیبات فورانوکومارینی پیچیده آن است.

تخم شوید:

 تخم شوید به‌طور سنتی برای تسکین و آرام‌بخشی معده بعد از وعده‌های غذایی استفاده می‌شد.

تخم شوید به عنوان ادویه و چاشنی در غذاها به کار برده می‌شود. تخم شوید از برگ آن گرم‌تر و خشک‌تر است. در غذاها و ترشی‌ها برای معده مفید است. خوردن ترشی آن بعد از طعام قی‌ آور و مضر گرم مزاجان است.

دم کرده تخم شوید برای تسکین درد معده، رفع دل‌پیچه اطفال، و برای ازدیاد شیر مادران و بی‌‌خوابی اثرات مفید دارد. دم کرده آن 4 تا 18 گرم تخم آن در هزار گرم آب است که 2 تا 3 فنجان در روز بعد از هر غذا باید مصرف شود. جوشانده 50 تا 100 گرم برگ و سرشاخه شوید در هزار گرم آب، برای استعمال خارجی به کار می‌رود.

از شوید برای آرامش اعصاب و برای کاهش ورم و درد و متوقف کردن سکسکه‌ها نیز استفاده می‌‌‌شود

 

 

منبع:

http://www.hawzah.net

 |+| نوشته شده در  چهارشنبه 21 بهمن1388ساعت 12:6 بعد از ظهر  توسط MarYaM 
  بالا